Un robot este este un operator mecanic sau virtual, artificial. Robotul este un sistem compus din mai multe elemente: mecanică, senzori şi actori precum şi un mecanism de direcţionare. Mecanica stabileşte înfăţişarea robotului şi mişcările posibile pe timp de funcţionare. Senzorii şi actorii sunt întrebuinţaţi la interacţia cu mediul sistemului. Mecanismul de direcţionare are grijă ca robotul să-şi îndeplinească obiectivul cu succes, evaluând de exemplu informaţiile senzorilor. Acest mecanism reglează motoarele şi planifică mişcările care trebuiesc efectuate.
Apariţia deasă a roboţilor în film şi literatură a atras atenţia ştiinţei asupra acestui tip de maşini. Domeniul ştiinţific, care se ocupă de construcţia roboţilor se numeşte robotica. Termenul a fost folosit pentru prima dată în 1042 de Isaac Asimov în cartea sa, Runaround. Un domeniu general teoretic ştiinţific, care se ocupă de roboţi, nu există. Acestea sunt mai ales subdomenii ale informaticii.
Tehnica de baza
Roboţii sunt realizaţi mai ales prin combinaţia disciplinelor: mecanica, electrotehnica şi informatica. Între timp s-a creat din legătura acestora mecatronica. Pentru realizarea de sisteme autonome (care să găsească singure soluţii) este necesară legătura a cât mai multor discipline de robotica. Aici se pune accent pe legătura conceptelor de inteligenta informatica sau neuroinformatica (parte a informaticii) precum şi idealul lor biologic biocibernetica (parte a biologiei). Din legătura între biologie şi tehnică s-a dezvoltat bionica.
Cele mai importante componente ale roboţilor sunt senzorii, care permit mobilitatea acestora în mediu şi o dirijare cât mai precisă. Un robot nu trebuie neapărat să poată să acţioneze autonom, fapt pentru care se distinge între un robot autonom şi unul teleghidat.
Tipuri de roboţi
Robot umanoid
Robot industrial
Robot jucarie
Robot explorator
Robot pasitor
BEAM
foarte tare blog-u' man...!! you're the "miezu' "!!!! hai take care si.... hai la un cartof :))
RăspundețiȘtergere